24 mei 2012

Andre Loor middels bronzenkopstuk vereeuwigt

Minister Soewarto Moestadja, Andre Loor
en Erwin de Vries bij het bronzenkopstuk
van Loor. (Foto: Sushma Biere)
Op 10 mei 2012 j.l. vond bij het Nationaal Archief Suriname (NAS) de onthulling van een bronzen kopstuk van Andre Hendrik Loor plaats. Als waardering van de vele verdiensten van de in 99 jarige historicus, aan de staat Suriname heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met de Stichting Sranan Boeroe besloten hem middels dit kopstuk te vereeuwigen. Andre Loor, heeft een carriere van meer dan 81 jaren weten te realiseren.
 
'Eindelijk wordt ons droom werkelijkheid, Oom Andre,' zei de voorzitter van Stichting Sranan Boeroe, Hannah Gummels - Loor.

De oprichting van de stichting, die tevens het idee van Loor is, vond plaats op 29 april 2008. De stichting heeft vanaf de oprichting een initiatief genomen om een bijzondere boeroe op een waardige manier te vereeuwigen, vertelt nichtje Hanna. 'Dit kopstuk dat is geplaats bij NAS, is gezien uw integrerende en historische bijdrage aan de multiculturele samenleving van Suriname, helemaal op zijn plaats. u bent de guru van velen en voor de boeroes van Suriname bent u het boegbeeld. Wij weten zeker dat uw bijdrage van historische waarde is en altijd zal blijven', besluit de voorzitter van de stichting.

'Ik ben van oordeel dat wij onze helden moeten vereeuwigen, wanneer zij het liefst nog in leven zijn. Geschiedenis en Loor zijn als synoniemen van elkaar, zo zei Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken in zijn toespraak. En gaf hem een persoonlijk blijvende waarderingsgeschenk.

Quote: Minister Soewarto Moestadja
http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/Minister%20Soewarto%20Moestadja%2C%2010%20mei.mp3
 
De grote zoon van Suriname, vindt dat het bronzen kopstuk een geweldig kunstwerk van Erwin De Vries is. Ook is hij heel erg ingenomen met de plaats die het gekregen heeft.
 
Quote: Andre Loor....

Een greep uit het leven van André Loor leert ons dat hij het levenslicht op 17 februari 1931, in het district Suriname (thans Paramaribo) zag. Hij behaalde zijn GLO-getuigschrift aan de Tammengaschool en ging vervolgens naar de Hendrikschool. Twee jaar later behaalde hij de hulponderwijzersakte en een jaar later zijn onderwijzersasakte. In 1952 voegde hij het de hoofdonderwijzersakte aan het rijtje. Loor vertrok daarna naar Nederland waar hij aan de Haagse School Taal- en Letterkunde studeerde. Hij studeerde af als historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na terugkeer in Suriname was hij onder meer werkzaam in het middelbaar onderwijs en aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Hij gaf ook leiding aan de afdeling Culturele Zaken op het departement van Onderwijs. Daarnaast is Loor lid van vele commissies en nauw betrokken bij culturele activiteiten en sportzaken in Suriname. Hij heeft ontelbare publicaties over de geschiedenis van Suriname en andere onderwerpen uitgebracht. Ook heeft hij bijgedragen aan diverse televisieprogramma’s. Loor is getrouwd en is vader van twee dochters en grootvader van zes kleinkinderen.

Om de video te bekijken volgt u de volgende link:
http://youtu.be/fpVzxFLNZGw

Multimediale tekstopmaak: Sushma Biere








Winston Lackin: Persvrijheid is een instrument om de samenleving te informeren

De internationale dag van de persvrijheid werd op 3 mei herdacht. Deze dag wordt jaarlijks herdacht om mensen bewust te maken van het belang van persvrijheid.

De Amerikaanse ambassadeur, John Nay, heeft een dag voor deze bijzondere dag, zijn bezorgdheid geuit over het journalistieke werk en haar misstanden waarvan Suriname ook niet is gevrijwaard.

I.v.m. deze dag gaf minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken de volgende reactie.
http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/Lackin%20persvrijheid%2C%203%20mei.mp3

22 mei 2012

Schaartse kookgas opgeheven


De schaarste van kookgas die vorig week irritatie heeft opgewekt bij een deel van de consumenten, is opgeheven.  Edward Gessel, manager van de Energie Bedrijven Suriname  (EBS) afdeling Ogane, zei dat er zaterdag een lading met kookgas vanuit Santo Domingo, Suriname is binnengekomen en komende zondag er nog één verwacht wordt.
Video: Edward Gessel manager van EBS/Ogane

Volgens Gessel worden er per dag 3000 gascilinders voorzien van gas. Sinds de schaarste is opgeheven zijn er per werkdag bijkans 7500 gascilinders gevuld. Echter, heeft de EBS meer aan kosten moeten maken om het kookgas uit Santo Domingo naar Suriname te halen. Dit, zal geen effect hebben op de verkoopprijs laat Gessel weten.  Ook is de distributie al voltooid naar land en district en na zondag is de EBS wederom bevoorraad.

Plakkaat onthuld ter ere van de Europese Unie in de kathedraal

De Sint Petrus- en-Pauluskathedraal, die haar deuren al bijkans één en een half jaar open heeft kunnen houden voor haar bezoekers, deed vandaag een plakkaat onthulling ter ere van de Europese Unie. Het R.K. Bisdom vindt het nu een goed moment om hun erkentelijkheid middels een plakkaat in de kathedraal te bevestigen. Op 14 november 2010 werd het historisch gebouw, na 22 jaar gesloten te zijn, heropend. Het grootste gedeelte van de kosten van de renovatie is betaald door de Europese Unie. Wilhelmus de Bekker, die in november 2004 werd benoemd tot de Bisschop van Paramaribo door de zalige paus Johannes Paulus 2, spreekt ook zijn dank uit.

Quote: Wilhelmus de Bekker: http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/De%20Bekker%2C%207%20mei.mp3">De

De Bekker vertelde ook dat de samenwerking met de Europese Unie nogal voor wat rompslomp had gezorgd, maar uiteindelijk kon na 4 jaren van hard werken de kathedraal heropend worden voor een ieder.

Quote: Wilhelmus de Bekker samenwerking: http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/de%20bekker%2C%20samenwerking%207%20mei.mp3">de


02 mei 2012

Nieuwbakken journalist wint de 1ste 'Cliff Djamin Press Freedom Award'

De Amerikaanse ambassade organiseerde onlangs een opstelwedstrijd voor journalisten of journalistiek studenten.Dit in verband met de dag van de Persvrijheid op 3 mei 2012 en ter nagedachtenis van journalist en voormalig personeelslid van de ambassade, Selvin 'Cliff' Djamin. Met de woorden:'it is an honour to announce the 1st winner of the 'Cliff Djamin Press Freedom Award' reikte de ambassadeur van Amerika in Suriname, John Nay, de 1ste prijs uit aan Meredith Bruce. Nay die vol lof sprak over Djamin en diens journalistieke werkervaring heeft een prijs van SRD 1000 overhandigd aan de winnares. Zij is 5 maanden geleden haar journalistieke carriere begonnen bij het avondblad 'De West'. Door de onderstaande link open te klikken kunt u het moment van de felicitatie en overhandiging van de hoofdprijs beluisteren: John Nay en Merredith Bruce tijdens de prijs overhandiging.mp3 De ambassadeur sprak ook over de universele rechten van de mens. Helaas is het in Suriname net zoals in derest van de wereld ook zo dat journalisten worden bedreigd, opgesloten en/of vermoord. Een fragement van de Amerikaanse ambasadeur over het journalistieke werk en gevaren is hier te beluisteren: John Nay over het journalistieke werk en gevaren.mp3

03 april 2012

Miss India Suriname 2011 kijkt op naar de legende Oprah Winfrey

Het Miss India Suriname is een evenement waar heel wat Surinamers rond de periode september/ oktober naar uitkijken. Het zijn Surinaamse dames van hindoestaanse afkomst die op een waardige wijze meedingen aan het Miss India Suriname titel, die elk jaar wordt georganiseerd door SurIndia Glamour. De Miss India Suriname 2011-2012 is niemand minder dan de schoonheid, Varsha Ramratan. zij werd op 30 oktober van het afgelopen jaar gekroond. Sujata, het 2de voornaam die zij van haar ouders meekreeg, is student Rechten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. zij is in haar afrondende fase en zal naar prestatie binnenkort de titel Bachelor of Laws voor haar naam verkrijgen. Het trotste gezin waartoe Varsha behoort bestaat uit, vader Raj, moeder Sharmila, zusje Svasti en broertje Rishie. Op de vraag wat Varsha haar drijfveer is geweest om mee te doen aan het Miss India Suriname contest, liet zij het volgende optekenen: ‘me afstudeerthesis heeft hiertoe een grote bijdrage geleverd, omdat het me heeft doen beseffen dat je door middel van je inzet en wilskracht alles kunt bereiken in het leven. Het heeft me de moed gegeven om nieuwe uitdagingen aan te gaan en het geloof dat ik ze ook waar kan maken.’ Varsha is kort na bekroning met vakantie naar India geweest die zij heeft gecombineerd met het ontmoeten van top dress designers. De Miss wil heel wat sociale projecten realiseren waaraan zij al een aanvang heeft gemaakt. ‘Ik heb reeds mijn bijdrage geleverd door middel van een oproep te doen aan de samenleving om de inzamelings - en solidariteitsactie te steunen van het Bethaljada kinderhuis. Het ging hierbij speciaal om de kinderen met een meervoudige beperking. De hoop is uiteraard dat de samenleving deze speciale kinderen steunt. A child is god’s greatest invention and I truly support this statement,’ verteld Varsha. Suriname mocht dit keer met de eer strijken, omdat het Miss India World Wide, dit jaar in Suriname werd gehouden. Varsha verteld dat zij zich op elk vlak heel intensief had voorbereid, maar uiteindelijk is er maar 1 die bekroond kan worden. ‘En miss India Guyana verdiende die titel zeer zeker.’ In 2007 was het onze Surinaamse trots Fareisa Joemmanbaks, die de Miss India World Wide titel voor haar naam schreef. Varsha haar hobby’s zijn zwemmen, dansen en tennissen. De op 8 maart 1988 geboren Varsha verteld: ‘Er zijn heel wat mensen die mij inspireren maar iemand naar wie ik echt opkijk is Oprah Winfrey, omdat ze haar platform heeft gebruikt om de mensheid terug te geven. Succes halen is succes delen en dat heeft zij bewezen. She has the ability to give and she is a hero to mankind!’ Een vrij uitgesproken mening heeft onze miss zeer zeker. Zij wil verder haar titel op een volwaardige wijze uitdragen en als voorbeeldfiguur fungeren in de harten van jongeren en haar landgenoten. Het levensmotto van de beauty with brains luidt: ‘You have a very powerful mind that can make anything happen as long as you keep yourself centered on your goals!’ Een tip voor de heren: de schoonheid van Suriname gaat nog vrijgezel door het leven en in een levenspartner zoekt zij iemand met wie zij een goede verstandhouding kan opbouwen en een relatie met een open communicatie heeft. © maandblad Newzgierig! Sushma Biere ®

28 maart 2012

Kraanwagen beschadigt luifel Congreshal

Een enorme kraanwagen is terecht gekomen tegen de Congreshal en veroorzaakte schade aan de luifel van het gebouw. Op dat moment was een competitie gaande van 'Spelling Bee' tussen scholieren. Kinderen, ouders, leerkrachten en de organisatie schrokken zich een hoedje. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Het bedrijf Soekha was bezig met onderhoudswerkzaamheden toen de steunpoten van de kraanwagen in de bodem wegzakte. Het gevaarte kantelde om terwijl de hefboom op z'n hoogste stand (ruim 20 meter) stond. "Ik ben erg geschrokken, maar gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd", zegt Toelsienarain Soekha aan Starnieuws. "Wij waren twee bomen aan het zagen, de kraan diende als steun. We zijn met de grootste boom begonnen, omdat die al verrot was en een gevaar vormde", vertelt Soekha. Schade vergoeden Een deel van de stam werd met de kraanwagen verwijderd, toen de machine achterover helde. De hefboom kwam tegen de luifel van het gebouw aan. Soekha denkt dat de bodem door de regen zacht is geworden. De politie heeft een rapport opgemaakt. "De schade moet door het bedrijf worden vergoed. Wij zullen nagaan wat dit kost. Er moet nog een boom worden verwijderd", zegt Soekha. Odette Miranda die bezig was met 'Spelling Bee', een spellingcompetitie tussen diverse scholen, zegt dat de politie hen gevraagd heeft om het gebouw te ontruimen. De situatie was gevaarlijk geworden. Een deel van de 30 kinderen dat vandaag aan de beurt was, had al gespeld. Nagegaan zal worden of ze dat opnieuw moeten doen, omdat de competitie onderbroken moest worden. Miranda vindt het sneu wat er is gebeurd. Aanvankelijk zou de competitie op vrijdag worden gehouden, maar door de anti-discriminatieloop is deze naar vandaag verschoven. Zij zegt dat een juist besluit genomen zal worden, waardoor niemand wordt benadeeld. Op 11 mei wordt de finale gehouden in theater Thalia. Bron: www.starnieuws.com Foto: Edward Troon

KLM-country manager apetrots met herintroductie 747

Majestueus komt de blauwwitte 'ijzeren vogel' aangevlogen boven de Johan Adolf Pengel luchthaven, dinsdagmiddag. Een fly by vóór de landing verhoogt de opgewekte sfeer. Twee brandweerwagens staan klaar voor de rituele verwelkoming en het water sproeit rijkelijk over de Boeing 747 met als registratie PH-BFH. "Voor u staat een blijde country manager. Het is gelukt om het grootste vliegtuig waarover de KLM beschikt, na drie jaar terug te krijgen in Suriname", zegt Arthur Dieffenthaler breed lachend. Primeurtjes De SLM-catering en de KLM hebben het menu voor dit seizoen al uitgedokterd. Genodigden genieten van een hapje en een drankje. Jack Uden, voorzitter van Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), is ook ingenomen met de terugkeer van de 747. "Wij hebben samen met de reisagenten ervoor mekaar gekregen dat in het hoogseizoen vier 747's per week zullen vliegen, van 25 juni tot 10 september", vertelt Dieffenthaler. Uden is blij met de extra stoelcapaciteit. Hij hoopt dat ook de National Carrier meer vluchten kan aanbieden, waardoor passagiers niet teleurgesteld hoeven te worden, zoals dat vaak gebeurt in het hoogseizoen. Dieffenthaler deelt mee dat vanaf nu mensen via Facebook kunnen reserveren naast wie zij willen zitten. Deze mogelijkheid is een groot succes vooral in New York. De business-class wordt binnen een jaar compleet gemoderniseerd. Nu al zijn alle mogelijk nieuwe technische snufjes aangebracht in de 747. De KLM vindt dat de economie aantrekt, mede door de expansie van de Staatsolieraffinaderij, waardoor er veel meer reisverkeer is uit Europa. De toekomst van de KLM met de 747 ziet er goed uit, zegt de KLM-topper. Bron: www.starnieuws.com Foto: Edward Troon

Valentine rondvlucht boven Paramaribo en Commewijne

Middels het onderstaand link, deel ik mijn ervaring die ik onlangs rijker ben geworden door een helicopter rondvlucht boven Paramaribo en Commewijne. Deze ervaring heb ik dankzij mijn moeder mogen meemaken. Samen met vrienden hebben wij er enorm van genoten. Ik hoop dat u er ook van zult genieten!...Valentine rondvlucht boven Paramaribo en Commewijne