24 mei 2012

Andre Loor middels bronzenkopstuk vereeuwigt

Minister Soewarto Moestadja, Andre Loor
en Erwin de Vries bij het bronzenkopstuk
van Loor. (Foto: Sushma Biere)
Op 10 mei 2012 j.l. vond bij het Nationaal Archief Suriname (NAS) de onthulling van een bronzen kopstuk van Andre Hendrik Loor plaats. Als waardering van de vele verdiensten van de in 99 jarige historicus, aan de staat Suriname heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met de Stichting Sranan Boeroe besloten hem middels dit kopstuk te vereeuwigen. Andre Loor, heeft een carriere van meer dan 81 jaren weten te realiseren.
 
'Eindelijk wordt ons droom werkelijkheid, Oom Andre,' zei de voorzitter van Stichting Sranan Boeroe, Hannah Gummels - Loor.

De oprichting van de stichting, die tevens het idee van Loor is, vond plaats op 29 april 2008. De stichting heeft vanaf de oprichting een initiatief genomen om een bijzondere boeroe op een waardige manier te vereeuwigen, vertelt nichtje Hanna. 'Dit kopstuk dat is geplaats bij NAS, is gezien uw integrerende en historische bijdrage aan de multiculturele samenleving van Suriname, helemaal op zijn plaats. u bent de guru van velen en voor de boeroes van Suriname bent u het boegbeeld. Wij weten zeker dat uw bijdrage van historische waarde is en altijd zal blijven', besluit de voorzitter van de stichting.

'Ik ben van oordeel dat wij onze helden moeten vereeuwigen, wanneer zij het liefst nog in leven zijn. Geschiedenis en Loor zijn als synoniemen van elkaar, zo zei Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken in zijn toespraak. En gaf hem een persoonlijk blijvende waarderingsgeschenk.

Quote: Minister Soewarto Moestadja
http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/Minister%20Soewarto%20Moestadja%2C%2010%20mei.mp3
 
De grote zoon van Suriname, vindt dat het bronzen kopstuk een geweldig kunstwerk van Erwin De Vries is. Ook is hij heel erg ingenomen met de plaats die het gekregen heeft.
 
Quote: Andre Loor....

Een greep uit het leven van AndrĂ© Loor leert ons dat hij het levenslicht op 17 februari 1931, in het district Suriname (thans Paramaribo) zag. Hij behaalde zijn GLO-getuigschrift aan de Tammengaschool en ging vervolgens naar de Hendrikschool. Twee jaar later behaalde hij de hulponderwijzersakte en een jaar later zijn onderwijzersasakte. In 1952 voegde hij het de hoofdonderwijzersakte aan het rijtje. Loor vertrok daarna naar Nederland waar hij aan de Haagse School Taal- en Letterkunde studeerde. Hij studeerde af als historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na terugkeer in Suriname was hij onder meer werkzaam in het middelbaar onderwijs en aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Hij gaf ook leiding aan de afdeling Culturele Zaken op het departement van Onderwijs. Daarnaast is Loor lid van vele commissies en nauw betrokken bij culturele activiteiten en sportzaken in Suriname. Hij heeft ontelbare publicaties over de geschiedenis van Suriname en andere onderwerpen uitgebracht. Ook heeft hij bijgedragen aan diverse televisieprogramma’s. Loor is getrouwd en is vader van twee dochters en grootvader van zes kleinkinderen.

Om de video te bekijken volgt u de volgende link:
http://youtu.be/fpVzxFLNZGw

Multimediale tekstopmaak: Sushma Biere








Geen opmerkingen:

Een reactie posten