24 mei 2012

Andre Loor middels bronzenkopstuk vereeuwigt

Minister Soewarto Moestadja, Andre Loor
en Erwin de Vries bij het bronzenkopstuk
van Loor. (Foto: Sushma Biere)
Op 10 mei 2012 j.l. vond bij het Nationaal Archief Suriname (NAS) de onthulling van een bronzen kopstuk van Andre Hendrik Loor plaats. Als waardering van de vele verdiensten van de in 99 jarige historicus, aan de staat Suriname heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met de Stichting Sranan Boeroe besloten hem middels dit kopstuk te vereeuwigen. Andre Loor, heeft een carriere van meer dan 81 jaren weten te realiseren.
 
'Eindelijk wordt ons droom werkelijkheid, Oom Andre,' zei de voorzitter van Stichting Sranan Boeroe, Hannah Gummels - Loor.

De oprichting van de stichting, die tevens het idee van Loor is, vond plaats op 29 april 2008. De stichting heeft vanaf de oprichting een initiatief genomen om een bijzondere boeroe op een waardige manier te vereeuwigen, vertelt nichtje Hanna. 'Dit kopstuk dat is geplaats bij NAS, is gezien uw integrerende en historische bijdrage aan de multiculturele samenleving van Suriname, helemaal op zijn plaats. u bent de guru van velen en voor de boeroes van Suriname bent u het boegbeeld. Wij weten zeker dat uw bijdrage van historische waarde is en altijd zal blijven', besluit de voorzitter van de stichting.

'Ik ben van oordeel dat wij onze helden moeten vereeuwigen, wanneer zij het liefst nog in leven zijn. Geschiedenis en Loor zijn als synoniemen van elkaar, zo zei Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken in zijn toespraak. En gaf hem een persoonlijk blijvende waarderingsgeschenk.

Quote: Minister Soewarto Moestadja
http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/Minister%20Soewarto%20Moestadja%2C%2010%20mei.mp3
 
De grote zoon van Suriname, vindt dat het bronzen kopstuk een geweldig kunstwerk van Erwin De Vries is. Ook is hij heel erg ingenomen met de plaats die het gekregen heeft.
 
Quote: Andre Loor....

Een greep uit het leven van André Loor leert ons dat hij het levenslicht op 17 februari 1931, in het district Suriname (thans Paramaribo) zag. Hij behaalde zijn GLO-getuigschrift aan de Tammengaschool en ging vervolgens naar de Hendrikschool. Twee jaar later behaalde hij de hulponderwijzersakte en een jaar later zijn onderwijzersasakte. In 1952 voegde hij het de hoofdonderwijzersakte aan het rijtje. Loor vertrok daarna naar Nederland waar hij aan de Haagse School Taal- en Letterkunde studeerde. Hij studeerde af als historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na terugkeer in Suriname was hij onder meer werkzaam in het middelbaar onderwijs en aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Hij gaf ook leiding aan de afdeling Culturele Zaken op het departement van Onderwijs. Daarnaast is Loor lid van vele commissies en nauw betrokken bij culturele activiteiten en sportzaken in Suriname. Hij heeft ontelbare publicaties over de geschiedenis van Suriname en andere onderwerpen uitgebracht. Ook heeft hij bijgedragen aan diverse televisieprogramma’s. Loor is getrouwd en is vader van twee dochters en grootvader van zes kleinkinderen.

Om de video te bekijken volgt u de volgende link:
http://youtu.be/fpVzxFLNZGw

Multimediale tekstopmaak: Sushma Biere








Winston Lackin: Persvrijheid is een instrument om de samenleving te informeren

De internationale dag van de persvrijheid werd op 3 mei herdacht. Deze dag wordt jaarlijks herdacht om mensen bewust te maken van het belang van persvrijheid.

De Amerikaanse ambassadeur, John Nay, heeft een dag voor deze bijzondere dag, zijn bezorgdheid geuit over het journalistieke werk en haar misstanden waarvan Suriname ook niet is gevrijwaard.

I.v.m. deze dag gaf minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken de volgende reactie.
http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/Lackin%20persvrijheid%2C%203%20mei.mp3

22 mei 2012

Schaartse kookgas opgeheven


De schaarste van kookgas die vorig week irritatie heeft opgewekt bij een deel van de consumenten, is opgeheven.  Edward Gessel, manager van de Energie Bedrijven Suriname  (EBS) afdeling Ogane, zei dat er zaterdag een lading met kookgas vanuit Santo Domingo, Suriname is binnengekomen en komende zondag er nog één verwacht wordt.
Video: Edward Gessel manager van EBS/Ogane

Volgens Gessel worden er per dag 3000 gascilinders voorzien van gas. Sinds de schaarste is opgeheven zijn er per werkdag bijkans 7500 gascilinders gevuld. Echter, heeft de EBS meer aan kosten moeten maken om het kookgas uit Santo Domingo naar Suriname te halen. Dit, zal geen effect hebben op de verkoopprijs laat Gessel weten.  Ook is de distributie al voltooid naar land en district en na zondag is de EBS wederom bevoorraad.

Plakkaat onthuld ter ere van de Europese Unie in de kathedraal

De Sint Petrus- en-Pauluskathedraal, die haar deuren al bijkans één en een half jaar open heeft kunnen houden voor haar bezoekers, deed vandaag een plakkaat onthulling ter ere van de Europese Unie. Het R.K. Bisdom vindt het nu een goed moment om hun erkentelijkheid middels een plakkaat in de kathedraal te bevestigen. Op 14 november 2010 werd het historisch gebouw, na 22 jaar gesloten te zijn, heropend. Het grootste gedeelte van de kosten van de renovatie is betaald door de Europese Unie. Wilhelmus de Bekker, die in november 2004 werd benoemd tot de Bisschop van Paramaribo door de zalige paus Johannes Paulus 2, spreekt ook zijn dank uit.

Quote: Wilhelmus de Bekker: http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/De%20Bekker%2C%207%20mei.mp3">De

De Bekker vertelde ook dat de samenwerking met de Europese Unie nogal voor wat rompslomp had gezorgd, maar uiteindelijk kon na 4 jaren van hard werken de kathedraal heropend worden voor een ieder.

Quote: Wilhelmus de Bekker samenwerking: http://www.fileden.com/files/2012/5/2/3299739/de%20bekker%2C%20samenwerking%207%20mei.mp3">de


02 mei 2012

Nieuwbakken journalist wint de 1ste 'Cliff Djamin Press Freedom Award'

De Amerikaanse ambassade organiseerde onlangs een opstelwedstrijd voor journalisten of journalistiek studenten.Dit in verband met de dag van de Persvrijheid op 3 mei 2012 en ter nagedachtenis van journalist en voormalig personeelslid van de ambassade, Selvin 'Cliff' Djamin. Met de woorden:'it is an honour to announce the 1st winner of the 'Cliff Djamin Press Freedom Award' reikte de ambassadeur van Amerika in Suriname, John Nay, de 1ste prijs uit aan Meredith Bruce. Nay die vol lof sprak over Djamin en diens journalistieke werkervaring heeft een prijs van SRD 1000 overhandigd aan de winnares. Zij is 5 maanden geleden haar journalistieke carriere begonnen bij het avondblad 'De West'. Door de onderstaande link open te klikken kunt u het moment van de felicitatie en overhandiging van de hoofdprijs beluisteren: John Nay en Merredith Bruce tijdens de prijs overhandiging.mp3 De ambassadeur sprak ook over de universele rechten van de mens. Helaas is het in Suriname net zoals in derest van de wereld ook zo dat journalisten worden bedreigd, opgesloten en/of vermoord. Een fragement van de Amerikaanse ambasadeur over het journalistieke werk en gevaren is hier te beluisteren: John Nay over het journalistieke werk en gevaren.mp3